dijous, 27 de març del 2014

El pit-roig o rupit

El pit-roig o rupit




El pit-roig o rupit fa uns 14 cm d'amplada i pesa uns 18g. El seu nom científic és (Erithacus rubecula) i pertany a la família dels túrdits.
En castellà es diu (petirrojo) i en anglès (robin).
El característic color ataronjat del pit destaca poderosment de la resta del plomatge terrós, les seves potes llargues i primes i el seu aspecte rabassut fan que sigui inconfusible. Dors marró clar i ventre blanc grisenc. Té uns grans ulls negres, un bec curt i esmolat i ales curtes i arrodonides. El jove té uns colors més apagats que els seus pares, no té el característic pit ataronjat i mostra un plomatge general de tons terrosos i clapat de crema.
Viu en boscos humits (rouredes, fagedes i d'altres) amb matoll abundant i boscos de ribera. És molt comú en parcs i jardins urbans. És un dels ocells més fàcils d'atreure a menjadors i caixes niu.
El pit-roig és un ocell molt sociable, atrevit i curiós que acostuma a sortir del bosc i plantar-se enmig del camí per veure qui arriba a la seva propietat, tot emetent el seu característic crit d'alerta: un xip-xip metàl·lic i sec. El seu cant és una refilada musical, molt melòdica, semblant al del rossinyol. Construeix el niu en algun forat resguardat del bosc. 
Menja insectes, cucs de terra, fruits i restes d'aliments.

Us poso aquest vídeo on s'escolta el seu cant.



Les paraules en color negre i subratllades serveixen per si teniu un dubte de que són, mirar-ho aquí:

-Terrós: Que és del color de la terra.
-Rabassut: Que és gros i baix.
-Inconfusible: Que no es pot confondre amb res de la mateixa espècie.
-Dors: És un sinònim d'esquena.
-Matoll: Planta o arbust de poca alçada.
-Caixes niu: Casa per un ocell.

dimecres, 26 de març del 2014

El conill

El conill



Nom científic: Oryctolagus cuniculus

Família: Lepòrids

Descripció: Mamífer una mica més petit que la llebre; fa uns 35-40 cm de llarg i pesa al voltant d'1'5 kg.
El pelatge és de color grisós i blanquinós, tot i que les races domèstiques presenten més varietat de colors.
Té les orelles llargues i la cua curta.

Les potes del darrera són més llargues que les del davant.

Alimentació: Menja herba, brots, fulles, escorces i fruits.

Reproducció: La femella gesta durant 30 dies i pareix 5-8 cries que en néixer no tenen pèls i tenen els ulls tancats. Els conillets s'alimenten de llet unes 3 setmanes fins que ja poden menjar. La mare pot parir 2-3 cops cada any.

Hàbitat: Els conills viuen en caus excavats per ells mateixos que s'anomenen llorigueres.
Ocupen àmplies zones del territori, amb preferència pels llocs secs que facilitin l'excavació.

Costums: Li agrada sortir a menjar al vespre i en fer-se de dia.
Corre fent petits salts.

Altres informacions: Des de l'antiguitat el conill ha estat apreciat pels humans i criat en captivitat. A la vegada ha estat caçat en estat salvatge.