dilluns, 3 de juny de 2013

El cérvol







Nom científic: Cervuselaphus

Família: Cèrvids

Descripció: Mamíferherbívor de tamany gran; fa uns 160-260 cm de llargada, 105-150 cm d'alçada i pesa al voltant de 80-140 kg.
El mascle té unes gransbanyesramificades que renova cada anydurant la primavera.
El pelatgeés de color marró rogenc, però a l'hivern agafa tonsgrisos. Té una taca més clara al voltant de la cua.
Té les orellesllargues i la cua curta (10-15 cm).
Les potes sónllargues i primes; acaben en duespeülles.
Té molt bon olfacte, bona oïda i bona vista.
Elscervatellsjoves presenten taques clares disperses que elsajuden a passardesapercebuts.

Alimentació: Menja fulles i herba, tot i que també s'alimenta de glans i de brotsd'arbustos.

Reproducció: La femella gesta durant 8 mesos i pareix 1 cria que s'anomenacervatell.
El cervatells'alimentanomés de lletdurantuns 3 mesos, fins que japotcomençar a menjar, tot i que encara segueixmamant.
La criaacompanya la mare fins que torni a quedar prenyada al segonany.

Hàbitat: Elscérvolsviuen en boscosoberts o ambclarianeson hi hagiherba.

Costums: Acostuma a moure'scap al vespre, la nit i la matinada. Durant el dia descansa.
Les femelles i les sevescries es mouen en ramatsdiferentsalsramatsdelsmascles. Només es retroben durantl'època de l'aparellament.
Elsmasclesvellssónsolitaris i se'n van cap a les partsmésaltes de les muntanyes.

Altresinformacions:Potviure entre 10 i 20 anys.
Des de moltantic ha estatcaçat en estatsalvatge i va éssereliminat de la majorpartdelsnostresboscos en seglespassats.
Actuament ha esta reintroduït i ésfàcilment observable en alguneszonesdelsPirineus, en el Parc Natural del 

Cadí-Moixeró, en la reserva de la Serra del Boumort i en altreszonesmuntanyoses.









                                                                





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada