dimecres, 30 de desembre del 2015

El Linx


El Linx


El linx és un animal vertebrat que es caracteritza per ser un animal sigil·lós amb una vista i una oïda excel·lents, amb pelatge clapejat amb unes taques de color negre sobre el cos.
Els linx s'asemblen als gats, però són més grossos i més buscats pels caçadors.
El seu nom científic és lynx pardina. En castellà es diu lince, en anglès lynx i en àrab   
الوشق حيوان. 

Aquest mamífer fa fins a 80 cm d'alt i 120 cm de longitud.
El lynx pardina és de color terrós, més o menys grisenc, amb taques negres, sovint allargades, i amb un floc de pèl en forma de polsera a cada banda de la cara.
Cada felí té les seves taques úniques i personals, igual que passa amb les zebres.
Tenen uns pèls a les orelles que serveixen perquè la cara no se'ls vegi tan rodona. Aquests pèls s'anomenen pinzells i fan uns 4 cm de longitud.

Els linx tenen una cua curta que els pot arribar a fer de 12 a 14 cm. Tenen les potes grosses i amples per poder caminar en diferents tipus de terreny. 
Tenen una gamma molt àmplia de colors, tant pel pèl com pels ulls.
Gràcies als seus grossos ulls, el linx, com gairebé tots els
caçadors, pot veure els animals que té al davant sense
moure el cap. En fer-se fosc se li dilaten les pupil·les.
Així el linx és capaç de localitzar preses a la llum de la lluna. 
El linx té 2 premolars a la mandíbula superior que poden fer de 45 a 80 mm. Els linx tenen les potes llargues, especialment les del darrera. Així poden saltar sobre les preses, baixar pendents o córrer per la neu.  


El linx ibèric és un mamífer carnívor. A les nits de lluna plena és quan caça millor. El seu menjar preferit és el conill.

Els animals que principalment menja són: cérvols, conills, ratolins, ànecs, perdius,  garses i sargantanes.

El seu hàbitat natural són els boscos mediterranis. Com que està en perill d'extinció, ja que els humans els fan servir la pell per fer abrics i altres peces, cada cop en queden menys.

El linx ibèric és un animal vivípar. La seva reproducció és sexual, això vol dir que necessita 2 progenitors per tenir fills.
L'època de zel té lloc entre els mesos de febrer i març. Després d'un embaràs de 65-80 dies, les femelles tenen de dos a quatre cries que no obren els ulls fins que tenen 10 o 12 dies. Les cries néixen cegues, sordes i completament desvalgudes. Néixen en un cau a dalt d'un arbre, en un tronc buit o en algún altre lloc de difícil accés. Les cries tenen els pinzells de les orelles i les patilles poc desenvolupades. S'estan amb la mare tot el primer hivern, i arriben a la maduresa sexual als dos anys d'edat. 
És un animal solitari, per tant només s’ajunta per a reproduir-se. 

Els linxs tenen diversos depredadors quan són petits. Aquests inclouen coiots, falcons, àguiles i mussols. El risc d’aquests depredadors disminueix a mesura que és fan adults. Els éssers humans són els seus màxims depredadors.

Pot arribar a veure un ratolí a 75 metres, un conill a 300 metres, un colom a 400 metres i un cérvol a 500 metres. 
Hi ha una constel·lació que es diu linx.
 Diccionari:
  • Sigil·lós: prudent, silenciós, anar amb cura...
  • Gamma: escala de colors
  • Dilaten: augmentar. eixamplar...
  • Zel: atracció sexual

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada