divendres, 15 de gener del 2016

El Panda gegant



Panda Gegant

El panda gegant, ós panda, o simplement, panda, és un ós natiu de la Xina centreoriental i sud-oriental.
En castellà es diu panda gigante, en francès panda géant, i en anglès giant panda. Pertany a la família dels ursidae i el seu nom científic és Ailuropoda melanoleuca. Els adults fan 1,5m de llargada i 75cm d’alçada. Els mascles pesen al voltant de 150 kg i les femelles a prop de 125 kg. La cua mesura 15cm de llarg. És fàcil de reconèixer per les seves grans taques negres característiques al voltant dels ulls, de les orelles, i al llarg del seu cos.

Encara que pertanyi a l'ordre Carnívora, la dieta del panda gegant és principalment, brots de bambú. Això representa el 99% de la seva alimentació, i l’altre 1% de la seva dieta inclou mel, ous, fulles d’arbusts, taronges i plàtans.
El panda gegant viu en algunes serralades de la Xina central, principalment a la província de Sichuan, però també a les províncies de Shaanxi i Gansu.
El període de gestació dura entre 95 i 160 dies. Els cadells pesen tan sols de 90 a 130 g, que és més o menys 1/800 del pes de la mare.
Si neixen bessons en llibertat, normalment només un sobreviu. La mare selecciona el cadell més fort, i el més dèbil el mata. Es creu que la mare no pot produir llet per a dos cadells, ja que no guarda suficients greixos. El pare no ajuda en el creixement dels cadells.
Quan neixen, els cadells són de color rosat, cecs, i no tenen dents. Un cadell de panda gegant és també molt petit, i és difícil per la mare protegir-lo, deguda a la seva mida. Mama de la mare de 6 a 14 vegades per dia durant uns 30 minuts. Durant tres o quatre hores, la mare marxa del cau per menjar, així doncs deixa el cadell indefens. Una o dues setmanes després del naixement, la pell del cadell es torna grisa. Al cap d'unes setmanes més es converteix en negre.
Els cadells de panda pesen 45 kg el primer any, i viuen amb les seves mares fins que tenen de 18 mesos a dos anys. L'interval entre els naixements en llibertat generalment és cada dos anys.

Una de les causes que fa que l’ós panda estigui en perill d’extinció és la destrucció del seu hàbitat. Tot i que ara actualment es trobi protegit, abans era objecte de caça per a la població xinesa. Una altra causa és la destrucció dels espais on hi ha bambú, perquè cada cop que es destrueixen més per la construcció, els pandes es queden sense menjar i es moren de gana.
Un informe del 2007 mostra que hi ha 239 pandes que viuen en captivitat dins de Xina i 27 d'altres fora del país. La població salvatge estimada varia molt; una aproximació calcula que hi ha uns 1.590 animals vivint en llibertat, mentre que un altre estudi, fet el 2006 a través de l'empremta genètica, estima que la xifra podria ser més elevada, de 2.000 a 3.000. Alguns reportatges també mostren que el nombre de pandes al món salvatge està creixent. Tanmateix, la UICN no creu que hi hagi prou proves per tornar a classificar l’espècie d’amenaçada a vulnerable.
 

Encara que el panda es considera normalment un animal dòcil, se'n coneixen atacs contra humans, a causa d'irritació més que per depredació.

Mentre que el drac ha servit històricament com a emblema nacional de la Xina, a les últimes dècades el panda també ha servit d'emblema pel país. La seva imatge apareix en un gran nombre de monedes commemoratives xineses de platí, or, i plata.






Diccionari:
  • Captivitat: esclavitud, empresonament (en aquest cas condició de l'animal que és captiu)
  • Empremta genètica: és una tècnica utilitzada per a distingir entre els individus d'una mateixa   espècie utilitzant mostres del seu ADN.
  • Dòcil: obedient...
  • Commemoratives: rememoratius, retrospectius, evocadors...


1 comentari: